Koronavirus

“Plašim se da će biti veća indirektna šteta od kovida”

Izvor: N1

Specijalista opšte hirurgije dr Zlatko Bokun iz Udruženja građana “Ujedinjeni protv kovida” kaže da je cilj tog udruženja da “popravi ceo zdravstveni sistem koji je dugo u našoj zemlji zanemarivan” i ističe da se plaši da će zbog zanemarivanja drugih bolesnika tokom epidemije korone, ta indirektna šteta od kovida biti veća od štete napravljene epidemijom.

“Ono što je tokom epidemije bilo organizovano su bile hitne procedure koje su se lečile po protokolima za hitne slučajeve i obolele od karcinoma, ali problem je u takozvanim elektivnim pacijentima. Već pola godine mnoge operacije koji su trebale da budu urađene su odlagane i dalje se odlažu, a i pre epidemije postojale su i liste čekanja. Ti pacijenti onemogućeni su usred pandemije da doboiju negu i plašim se da će ta indirektna šteta od kovida u konačnici biti veća od štete napravljene epidemijom”, rekao je dr Bokun u emisiji “Dan uživo” na TV N1.

On je naglasio da je udruženje čiji je član nastalo od inicijative 3.000 potpisnika, lekara, koji su se zalagali za objašnjavanje nadležnosti nad bazom kovid portala, utvrđivanja broja zaraženih i onbolelih i uopše presekom rad Krtiznog štaba.

Upitan šta je tom inicijativom postignuto, Bokun kaže:

“Postignuto je da je 3.000 lekara potpisalo ovakav jedan dokument i javno izašlo sa idejom da se unapredi zdravstevna služba, pogotovo u uslovima epidemije. Radi se o strukovnom, nepromfitnom, apolitičnom udrzuženju koje i funkcioniše po principu ne samo tokom kovid pandemije, već da popravimo ceo zdravstveni sistem koji je dugo u našoj zemlji zanemarivan”.

Na primedbe da u Udruženju nisu svi lekari iz Srbije i šta će oni koji nisu iz naše zemlje u tom udruženju, doktor kaže da će uvek neko naći razlog za primedbu.

“Pre svega 3.000 lekara koji su dobrovoljno pristali da daju potpis u vreme kad postoje zastrašivanja i mobinzi, mislim da je 3.000 potpisa izuzetan uspeh. Svaki dan dobijamo i nove potpisnike, pogotovo od kad smo formalizovali inicitivu udruženje. 3.000 lekara uopšte nije malo – u ovom sistemu pet anesteziologa vredi više nego cela Skupština”, rekao je Bokun.

On je odbacio kao zabludu da on kao hirurg nije imao kontakt sa obolelima od korone kao i da je pogrešan utisak u javnosti da su jedini lekari koji leče kovid epidemiolozi.

“To je nonsens, epidemiolozi nemaju kontakt s klinikom, anesteziolozi su najopterećeniji jer su jedini lekari koji znaju da koriste respiratore, ali tu su i svi ostali uključeni, ginekolozi, psihijatri, urtolozi…To je često zanemarivano u medijima”, kaže dr Bokun.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x