Beogradski glas
Koronavirus

Srbija među prvima u svetu gde će se testirati kineska vakcina protiv koronavirusa

Izvor: Beta

Kineska Nacionalna biotehničke grupacija (CNBG) i kompanija Sinovak navode da su Srbija i Pakistan medju zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv korona virusa.

Kako javlja Rojters, a prenosi N1, kineske kompanije traže više podataka iz inostranstva za konačna odobrenja potencijalne vakcine, s obzirom da se broj novih infekcija u Kini smanjuje.

U Srbiji će biti testirane dve CNBG-ove vakcine, dok će Pakistan testirati rešenje koje je razvila pekinška podružnica te kompanije, navode izvori iz Kine.

U trećoj fazi kliničkih ispitivanja učestvovaće 50.000 ljudi u oko deset zemalja, dodao je Žang, kao i da su spitivanja su već počela u UAE, Bahreinu, Peruu, Maroku, Argentini i Jordanu.

Kako bi dobile dozvolu za masovnu upotrebu vakcina, farmaceutske kompanije moraju da dokažu da su one bezbedne i dovoljno efikasne, i to na osnovu podataka prikupljenih u obimnoj trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, rekao je za N1 da ne može da potvrdi informaciju o testiranju kineske vakcine u Srbiji, pošto “nije u toku”, i dodao da se o tome nije diskutovalo na Kriznom štabu.

Poručio je da je jedino sigurno da će se o vakcini odlučivati isključivo na osnovu kvaliteta i bezbednosti, bez obzira na to ko vakcinu proizvodi.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x