Koronavirus

Vlada Srbije Zaključkom uredila informisanje o Kovidu-19

Izvor: Tanjug

Vlada Srbije odredila je Zaključkom, koji je usvojila 28. marta, da se obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje od Kovida-19 date od strane neovlašćenih lica ne mogu smatrati tačnim i proverenim. Upozorila je da se za takvo ponašanje može snositi odgovornost za širenje dezinformacija u vanrednom stanju.

U Zaključku koji je Službeni glasnik objavio navodi se da informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti predstavlja posebnu meru za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti.

Vlada Srbije navodi da je u uslovima vanrednog stanja apsolutni imperativ da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi sa stanjem i posledicama u vezi sa Kovidom-19.

Za obaveštavanje javnosti, zaključuje Vlada Srbije, zadužen je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije, pa sva obaveštenja daje ona ili lica koje ovlasti Krizni štab.

Gradonačelnici i predsednici opština, odnosno štabovi za vanredne situacije lokalnih samouprava, zadužuju se da sve informacije u vezi sa stanjem i posledicama zarazne bolesti usmeravaju isključivo ka Kriznom štabu, konstatuje se u zaključku.

Zdravstvene ustanove i zdravstveni radnici informacije u delu mera koje sami sprovode dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno Institutu za javno zdravlje, koji ih dalje dostavlja Kriznom štabu.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač