Koronavirus

Vučić: Drastično uvećanje testiranja, ko prekrši samoizolaciju najmanje 3 godine zatvora

Beogradski glas (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih 48 sati početi “drastično uvećanje” testiranja gradjana na korona virus.

Vučić je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da je to odlučeno nakon sastanka sa medicinskim stručnjacima iz Kine koji su, kako je naveo, na taj način za 29 dana rešili širenje tog virusa u gradu u Kini koji je veličine Srbije.

Predsednik je naveo da će se promeniti pristup u lečenju bolesnika i dodao da će pripadnici Vojske Srbije pripremiti 3.000 kreveta za koje će se tokom sutrašnjeg dana dogovoriti gde će biti smešteni.

Kazao je da bi mogli biti smešteni u Beogradu na Sajmu ili u Studentskom gradu, dok će u Novom Sadu verovatno to biti sala “Čair” ili “Spens”.

Vučić je rekao da će teži bolesnici biti lečeni uz pomoć kliničkih respiratora u bolnicama u Beogardu, Novom Sadu i Nišu.

On je naglasio da “neće postojati mogućnost” napuštanja samoizolacije i da će policija kontrolisati ljude u samoizolaciji, a ko je prekrši, sledi mu tri do 12 godina zatvora.

Treća žrtva korona virusa 60-godišnja žena u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom popodneva umrla 60-godišnja žena koja je bila zaražena korona virusom, što je kako je naveo treća žrtva te bolesti u Srbiji.

On je posle sastanka sa kineskim medicinskim ekspertima u Beogradu rekao da ta žena nije imala tešku kliničku sliku a da je bila hospitalizovana u KBC “Dragiša Mišović”.

Dodao je i da je broj zaraženih korona virusom u Srbiji iz dana u dan veći.

Napašćemo virus, dovoljno da 21 ili 28 dana sedimo u kući i kraj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će za suzbijanje epidemije korona virusa biti dovoljno da gradjani 21 ili 28 dana sede kod kuće, ali i upozorio da u slučaju da stanovništvo ne bude disciplinovano, “nikada neće biti kraj”.

On je posle sastanka s medicinskim ekspertima iz Kine najavio “neuporedivo” agresivniji napad na sam virus.

“Do sada smo se branili, a sada je vreme da mi napadnemo virus koji nema šanse da se proširi ako nema kontakata” medju ljudima, kazao je Vučić.

Rekao je da je u razgovorima sa kineskim ekspertima dogovoreno da je ključna stvar striktna izolacija zaraženih.

“Ako to ne postignemo, imaćemo Italiju i Španiju u Srbiji”, kazao je Vučić.

Navodeći da neće biti produžavanja policijskog časa, kazao je da će se o eventualnim daljim merama odlučivati pošto bude preduzet agresivniji pristup u napadu na sam virus.

Predsednik Srbije je dodao da će u narednih 10 do 15 dana Srbija imati gotovo tri puta više slobodnih respiratora nego pre početka epidemije, a potom će, kako je rekao, ona biti medju prvih 20 zemalja po broju respiratora proporcionalno broju stanovnika.

“Kinezi su nam dali značajnu količinu respiratora, deo smo kupili. Imaćemo dodatnu veliku podršku Kine u nabavci testova i svih drugih stvari o kojima smo pričali, a sledeće nedelje imaćemo bar 20 miliona hirurških maski koje proizvodimo u Srbiji”, kazao je Vučić.

Dodao je da je juče u Senti počela proizvodnja kvasca.

Nećemo smanjivati penzije, martovsku isplaćujemo odjednom sa dodatkom od 4.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da penzije u Srbiji neće biti smanjivane i najavio da će martovska penzija biti isplaćena odjednom i to sa jednokratnom pomoći u iznosu od 4.000 dinara.

On je novinarima posle sastanka kriznog štaba koji se bavi ekonomskim posledicama epidemije korona virusa, rekao da država priprema ozbiljan paket mera za pomoć privatnom sektoru u iznosu do 2,5 do 4,5 milijardi dinara.

“Taj novac će ići na jačanje privatnog sektora, posebno turizam, servis i usluge”, kazao je Vučić i dodao da će državn pomoć ići onim kompanijama koje nisu otpuštale radnike.

Dodao je da neće biti smanjivana ni minimalna zarada ni plate u javnom sektoru.

Država će pomoći kompanije koje ne budu otpustile radnike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da će država pomoći kompanije koje ne budu otpuštale radnike.

On je na konferenciji za medije u Vladi Srbije naveo da “ne može da primorava ili tera” poslodavce da ne otpuštaju radnike, ali da oni “treba da imaju u vidu” da će država pokušati da im ukaže značajnu i veliku državna pomoč država pomoći ukoliko ne budu otpuštali svoje radnike.

Vučić je rekao da je ranije danas razgovarao sa Srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je tražio podršku i pomoć Srbije u vidu doniranja lekova i medicinske opreme.

“Republici Srpskoj pomoći ćemo koliko možemo, ali dobili smo i nekoliko poziva i iz Bosne i Hecegovine i mi ćemo gledati da u skladu sa svojim mogućnostima da ni na koji način ne ugrozimo potrebe i pozicije Srbije da pomognemo svim tim ljudima”, rekao je predsednik.

On je naveo da su oni tražili dozvolu izvoza oko 15.000 tona pšenice za Republiku Srpsku, kao i za BiH, ali i po 10.000 i po 5.000 tona kukuruza i soje.

“Nešto ćemo u brašnu, nešto u pšenici, da i mlinarima našim u Srbiji ostavimo neki posao”, rekao je Vučić.

On je dodao da isto važi za Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x