Politika

Ambasador Francuske sa Vučićem: Srbiji se mora uzeti u obzir napredak u evrointegracijama

Beogradski glas (Beta) – Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni razgovarao je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o francuskoj inicijativi za reformisanje procesa pristupanja EU, rekavši da je cilj tog “sveobuhvatnog predloga” predsednika Emanuela Makrona da “dovede EU u stanje da dobro funkcioniše uz više zemalja članica”.

Falkoni je rekao da je pozicija Francuske jasna – cilj pristupnog procesa je punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Francuski ambasador je istakao da se, kada je reč o Srbiji, bez obzira na eventualnu izmenu metodologije, mora biti uzet u obzir dosadašnji napredak na evropskom putu.

Naglasio je i da francuski predlog mora da sačeka novu Evropsku komisiju, jer, da bi zaživeo, neophodno je da bude usaglašen sa zemljama članicama Unije i evropskim institucijama.

Vučić je ukazao da Srbija veruje predsedniku Makronu i njegovim političkim procenama, ali joj je u isto vreme važno da dobije jasan odgovor šta će biti sa evropskim integracijama i na šta može da računa kad ispuni određene kriterijume.

On je rekao da su “za Srbiju od izuzetne važnosti dobri odnosi sa Francuskom, s obzirom na njen ugled i uticaj u svetu i izrazio zahvalnost predsedniku Makronu za gostoprimstvo prilikom prošlonedeljne posete Parizu, kao i na mogućnosti da nastave razgovor o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje, vođen tokom zvanične posete predsednika Francuske Srbiji u julu ove godine”.

Osim o budućnosti politike proširenja EU posle predstavljanja francuskog predloga za izmenu metodologije pristupnog procesa, Vučić i Falkoni su razgovarali i o bilateralnim odnosima, dodaje se u saopštenju.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x