Politika beogradski glas
Politika

“Bilbordi o srpskom oslobađanju Budve falsifikovanje istorije”

Politika

Beogradski glas – (Beta) – Premijer Crne Gore Duško Marković osudio je danas postavljanje bilborda u Budvi, na kojima se veliča “oslobodilački ulazak srpske vojske na Mitrovdan 1918. godine”, ocenivši da je to “falsifikovanje istorije” i “atak na državu”.

“To je falsifikovanje istorije. Znaćemo da odgovorimo na taj atak na državu. Za sada svojim stavom, a kasnije možda i podnošenjem prijave” – rekao je Marković novinarima u Podgorici.

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da zbog bilborda, koje je postavila opoziciona vlast u Budvi, mogu biti podnete krivične prijave.

“Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je poručilo da je “obmanjivanje putem oglašavanja” krivično delo, zbog čega će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, ono pokrenuti utvrđivanje odgovornosti.

“Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju da je ‘oslobađanje Budve’, zapravo predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija ni jedne druge države”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da su “srpske trupe ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih”, te da nije moguće govoriti o oslobađanju u bilo kojoj formi.

S druge strane, opoziciona Nova srpska demokratija i Demokratski front (DF) “najoštrije” su osudili saopštenje Ministarstva kulture, zbog “bestidnog korišćenja falsifikata i izvrtanja činjenica”, ocenivši da se Vlada “stidi predaka koji su 1918. godine oslobodili prostor Crne Gore i Boke Kotorske.”

“Nezabeleženo je da se Vlada jedne države protivi obeležavanju datuma koji slave oslobođenje od okupatora”, naveo je DF.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x