Politika

DJB: Osam poslanika potpisalo zahtev za zakazivanje sednice Narodne skupštine

Beogradski glas (Beta) – Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da je osam poslanika Skupštine Srbije, medju kojima je i lider tog pokreta Saša Radulović, potpisalo i predalo zahtev za zakazivanje sednice skupštine kako bi se “Srbija vratila u ustavni okvir”.

U saopštenju se navodi da se od predsednice parlamenta traži da “hitno i bez odlaganja zakaže sednicu Narodne skupštine kako bi ona potvrdila ili odbacila protivustavno donesenu odluku o proglašenju vanrednog stanja, i odluke o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava”.

Kako se navodi, ovaj zahtev su potpisali i poslanici Branka Stamenković, Vojin Biljić, Djordje Vukadinović, Miladin Ševarlić, Zoran Radojčić i Aleksandra Čabraja.

U saopštenju se navodi da je “osam narodnih poslanika koji su potpisali ovaj zahtev upozorilo predsednicu Narodne skupštine da je to njena ustavna obaveza koju bi morala ispuniti”.

U zahtevu za zakazivanje sednice Skupštine se navodi da, prema ustavnim odredbama “Narodna skupština odlučuje o ratu i miru proglašava ratno i vanredno stanje”, kao i da se “sastaje bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja”,  i da “ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja”.

U zahtevu se navodi i da “prema odredbama Ustava kada odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, ona treba da je potvrdi u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane”.

U saopštenju Pokreta Dosta je bilo se navodi da imajući u vidu da “odluku o proglašenju vanrednog stanja neustavno nije donela Narodna skupština”, i imajuću i u vidu da bilo kakve odluke Vlade ili ministarstva ne mogu da spreče najviše zakonodavno telo da zaseda “Srbija se trenutno nalazi van ustavnih okvira”.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x