Politika

DJB podneo četvrtu žalbu Ustavnom sudu na rešenja RIK-a i presude Upravnog suda

Izvor: Beta

Pokret Dosta je bilo (DJB) podneo je danas četvrtu žalbu Ustavnom sudu, kojom osporava presude Upravnog suda i rešenja Republičke izborne komisije (RIK) za 2.700 biračkih mesta u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju DJB-a, u žalbi se zahteva da Ustavni sud poništi osporene akte zbog „povrede prava na slobodne izbore, garantovanog ne samo Ustavom Srbije, već i Konvencijom o ljudskim pravima“.

Iz DJB-a su kazali da su oni paralelno sa tim postupcima uputili žalbu i predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji od 1959. godine štiti prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima u svim državama potpisnicama.

DJB je kontrolom izbora otkrio, kako navode, izbornu kradju i dokazao da su zapisnici sa biračkih mesta falsifikovani, kao i da je vlast prikupljala potpise za sve liste osim DJB.

Navode da je taj pokret kontrolom četvrtine biračkih mesta sprečio vladajuću Srpsku naprednu stranku da uvede satelit liste u Skupštinu, kao i da je „na kraju i pravno oborio izbore“.

„Vlast je kao odgovor prešla na otvoreno pravno nasilje koje ne može opstati i koje će na kraju pasti“, ocenjuju iz DJB.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x