Politika Region

“EU bi konačno trebalo da se bavi slobodom građana Srbije”

Izvor: Beta

Politički analitičar Boban Stojanović ocenio je danas da bi medjunarodna zajednica trebalo da “upali alarm” i utiče na podizanje demokratije u Srbiji na viši nivo.

Stojanović je u izjavi za agenciju Beta naveo da je izveštaj Fridom hausa da Srbija više nije medju demokratskim zemljama “još jedan u nizu izveštaja koji to pokazuju”, ali je dodao da smatra potrebnim da se Evropska unija više bavi tim pitanjem.

Prema njegovoj oceni, trenutno u Srbiji nije pitanje Kosova jedino značajno, već treba rešavati pitanja “na neki način osnovnih sloboda gradjana Srbije” i podizanja demokratije.

Stojanović je naveo da od aktuelne političke vlasti u Srbiji ne očekuje da se bavi podizanjem demokratije, jer, kako je kazao, ključne zamerke izveštaja su kontrola medija i veliki broj propagandnih medija.

“Toga smo svi svesni i to nije nešto što će da se promeniti”, rekao je on i dodao da bi EU trebalo da “konačno” stavi po strani druge stvari i počne da se bavi pitanjem sloboda gradjana.

Stojanović je zaključio da je izveštaj Fridom hausa potvrda priči dela opozicije i nevladinog sektora, već dugi niz godina.

Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa prvi put posle 2003. nije svrstana u “delimično konsolidovane demokratije” već u kategoriju “hibridnih režima” u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Kako se navodi u izveštaju “Zemlje u tranziciji” kojim je obuhvaćeno 29 zemalja bivšeg SSSR i Istočne Evrope, korak unazad iz kategorije “delimično konsolidovanih demokratija” u kategoriju “hibridnih režima” pored Srbije načinila je i Crna Gora, dok su Kosovo i Sevrena Makedonija jedini u regionu Zapadnog Balkana ostvarili napredak.

Pojam “hibridni režim” odnosi se na države u kojima vlast istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore, u kojima su demokratske institucije krhke i postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i gradjanskih sloboda.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x