Politika

Francuski ambasador: Znamo da je Srbija platila visoku cenu u Prvom svetskom ratu

Beogradski glas (Beta) – Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni izjavio je u Beogradu da njegova zemlja ne zaboravlja da je Srbija platila visoku cenu u Prvom svetskom ratu, ali i da danas daje veliki doprinos očuvanju međunarodne bezbednosti.

Na obeležavanju 101. godišnjice potpisivanja primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, Falkoni je rekao da su se i Francuska i Srbija mnogo promenile kroz iskušenja za četiri godine trajanja tog sukoba.

“Francuska od 1919. neprekidno obeležava ovu godišnjicu, okupljaju se sve generacije da odaju počast. Nacija se seća boraca na svim frontovima, ne zaboravlja prolivenu krv, slavi sve savezničke zemlje”, kazao je Falkoni.

Uz Falkonija, vojnicima sa Solunskog fronta počast su polaganjem venaca odali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predstavnici Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasadori Nemačke i Rusije u Beogradu, Tomas Šib i Aleksandar Bocan-Harčenko, i predstavnici drugih ambasada.

Hor Francuske škole u Beogradu izveo je himne dve zemlje i pesmu Kreće se ladja francuska.

Prvi svetski rat, u kojem je 20 miliona ljudi poginulo i 20 miliona ranjeno, okončan je 11. novembra 1918. godine potpisivanjem primirja u Francuskoj. Primirje je potpisano u 5.15 u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, u šumi kod grada Kompienj. Tog jutra u 11.00 zvona širom Francuske oglasila su da je i poslednja neprijateljska sila, Nemačka, potpisala kapitulaciju.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x