Politika

Grenel: Sporazum iz Vašingtona znači otvaranje novih radnih mesta

Izvor: Beta

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su SAD preuzele odgovornost za realizaciju sporazuma koji su vlasti Srbije i Kosova potpisale u Vašingtonu i da on znači masovno otvaranje novih radnih mesta.

“Ovo nisu papiri, već novi poslovi, radna mesta, razvoj privatnog sektora”, rekao je Grenel novinarima posle sastanka sa predstavnicima privrednih komora Srbije i Kosova i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) u Ambasadi SAD u Beogradu.

On je istakao da ne bi bilo te posete Beogradu da predsednik SAD Donald Tramp nije verovao da privreda može da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta.

Grenel je istakao da je ovo najveća delegacija SAD koja posećuje region i Srbiju od posete predsednika Džimija Kartera.

Kazao je da je sporazum potpisan 4. septembra u Vašingotnu biti održiv i ako dodje do promene američke administracije jer i američka vlada podržava ekonomsku normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

“Sprovodjenje planova iz sporazuma potpisanog u Vašingtonu trajaće 10 do 20 godina, a fokus je na privatnom sektoru. Verujemo u snagu privatnog sektrora, ne otvara vlada radna mesta već privatni sektor”, rekao je Grenel. 

Predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

“Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli”, kazao je on i istakao da će istorija pokazati da će sporazum iz Vašingtona biti prekretnica koja donosi stabilnost u ovaj reigon.

Na pitanje kakva je razlika izmedju sporazuma privrednih komora Srbije i Kosova potpisanih 2013, i nedavno u Vašingtonu, Čadež je rekao da je cilj sporazuma iz 2013. bio da se otklone barijere u funkcinisanju privrede i da je dosta urdjeno od onoga što je bilo predvidjeno.

“Napravili smo tim kao podršku vašingtonskom sporazumu i sada predstoji da prondjemo eksprte, kompanije i logistiku za praćenje projekata. Oni su uradili svoj deo posla, sada je red na nas”, rekao je Čadež. 

Glavni povod za posetu američke delegacije je otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, preko koje će dogovoreni projekti biti realizovani, medju kojima je izgradnja auto-puta koji povezuje Niš i Prištinu.

Izvršni direktor DFC-a Adam Boler je rekao da to nije stranačka organizacija i da očekuje kontinuitet u sporovodjenju dogovorenog, o čemu je već održano na destetine sastanaka.

“Ključni cilj je da se stvori klima da privatni kapital iz drugih zemalja dolazi u Srbiju i region”, rekao je Boler i dodao da očekuje da se oni koji su otišli iz zemlje vraćaju i ovde otvaraju svoj biznis.

Kako je naveo, u poseti Beogradu su predstavnici pet agencija iz SAD, “kompletna ekonomska moć američke vlade”, uključujući USAID, Nacionalni savet bezbednost i Eksim banku.

“Potpisana je prva zajednička izjava izmedju Kosova i Srbije. Očekivana normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine značiće investicije u privatni sektor, otvaranje novih radnih mesta. Niko ne gubi i svi imaju koristi”, rekao je Boler.

Predsednici privrednih komora Srbije i Kosova Marko Čadež i Berat Rukići predložili su osnivanje tima za ekonomsku saradnju otvranjem kancelarija u Prištini i Beogradu.

Potpisali su zajedničku izjavu da se komore obavezuju da će biti čvrto posvećene potpisanom sporazumu u Vašingtonu.

U izjavi se navodi i da će komore obezbediti primenu sporazuma kroz “pažljivo izradjene akcione planove za projekte”.

“Uvereni smo da se angažovanjem DFC-a demonstrira snažna posvećnost SAD da doprinese boljoj ekonomskoj perspektivi čitavog regiona Zapadnog Balkana”, navodi se u izjavi.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x