Politika

Hoti: Kosovo neće praviti kompromis, tema ZSO je zaključena 2013. godine

Izvor: Beta

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas u Prizrenu da Kosovo neće napraviti kompromis da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom i dodao da je stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom tema koja je zaključena 2013. godine.

„Zajednica je gotova tema – zaključena 2013. godine, ali dijalog neće zastati zbog Kosova. Mi smo nezavisna država, imamo jasne principe dogovorene sa našim medjunarodnim prijateljima. Na osnovu ovih principa, spremni smo za dijalog. Kosovo je napravilo kompromise 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost“, rekao je Hoti.

Kosovski premijer nije siguran u na koji način će se nastaviti dijalog nakon insistiranja srpske strane da otvori temu ZSO, a dodao je da proces dijaloga neće biti zaustavljen zbog krivice Kosova.

Hoti nije odbacio mogućnost da njegova stranka DSK napravi kompromis i glasa za predsedničkog kandidata iz Demokratske partije Kosova.

„Kada dodjemo do te tačke u februaru, sve političke stranke treba da sednu i razgovaraju, bez izuzetka. Treba da obezbedimo 80 glasova u Skupštini, da postignemo konsenzus oko imena koje će nas predstavljati“, kazao je Hoti.

Rekao je i da Vlada funkcioniše normalno, parlamentarna većina je stabilna. „Sprovodimo program vlade sa partnerima, o tome imamo sporazum“, dodao je on.

Najavio je da će na sledećoj sednici Skupštine Kosova biti donet Zakon o ekonomskom oporavku, uprkos tome što pet puta parlamentarna većina nije uspela u tome.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x