Politika beogradski glas
Politika

“Ne davimo Beograd” podneo žalbu Ustavnom sudu zbog beogradskih izbora

Politika

Beogradski glas (Beta) – Inicijativa “Ne davimo Beograd” podnela je ustavnu žalbu zbog odluke Upravnog suda da sankcioniše vođenje “paralelnih spiskova” birača na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

U saopštenju Inicijative navodi se da se radi o slučaju na biračkom mestu Zvezdara 66 na kome je “došlo i do fizičkog nasilja” pošto je jedan od članova biračkog odbora uhvaćen prilikom vođenja evidencije o biračima koji su glasali.

“Takva praksa je primećena na nekoliko stotina biračkih mesta tako da se može govoriti o organizovanoj i izuzetno skupoj akciji”, ocenila je Inicijativa.

Dodaje se da je opasnost takve prakse u tome što ona faktički ozakonjuje kupovinu glasova paketima prehrambenih i higijenskih proizvoda, novcem ili prostim ucenjivanjem birača da će oni ili njihovi bližnji izgubiti posao ukoliko ne glasaju za ucenjivača.

“Gradska izborna komisija i Upravni sud su se oglušili o sve prigovore i žalbe uložene u vezi s tim izbornim nepravilnostima, propustivši tako da zaštite izborna prava gradjana. Ovim su ugroženi država, slobode i prava gradjana, demokratija te Ustav i zakoni Republike Srbije i Inicijativa će koristiti sva pravna sredstva da zaštiti prava gradjana Srbije”, piše u saopštenju.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x