Politika

“Ne postoji alternativa evropskom putu”

Izvor: Tanjug

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je Sankt Peltenu sa predsednicom austrijske pokrajine Donja Austrija, Johanom Mikl-Lajtner o daljem razvoju saradnje ova dva evropska regiona, a sagovornici su izrazili razočaranje zbog blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Mikl-Lajtner, nekadašnja ministarka unutrašnjih poslova Austrije, izrazila je razočarenje zbog blokade početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

“Samo ako države Zapadnog Balkana budu imale evropsku perspektivu moguće je garantovati u tom regionu, ali i kod nas sigurnost”, naglasila je ona na zajedničkoj konferenciji.

Mirović je, takođe, istakao da i u Srbiji vlada razočarenje sprečavanjem pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

On je naglasio da Srbija, i pored toga, ostaje na svom evropskom putu.

“Ne postoji alternativa evropskom putu”, podvukao je Mirović, koji boravi u poseti Austriji u organizaciji Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN).

Mikl-Lajtner i Mirović razgovarali su, kako su preneli na konferenciji za štampu, i o Dunavu kao ekološkom putu za transport roba.

U sklopu predsedavanja Radne grupe podunavskih zemalja, kojom trenutno predsedava Donja Austrija, a čije predsedavanje preuzima Vojvodina 2021., zajednički žele da rade na tome da Dunav bude sve više posmatran kao ekološki put za transport robe.

Mikl-Lajtner i Mirović su istakli odličnu ekonomsku saradnju dve pokrajine i povezanost Donje Austrije sa Srbijom, posebno Vojvodinom.

Mikl-Lajtner je, s tim u vezi, posebno istakla kompanije “Doka” i “Agrana”, koje investiraju u Srbiju.

Dogovorila je sa Mirovićem, kako je rekla, i razmenu informacija o izgradnji mreže brzog interneta u ruralnim sredinama, na čemu trenutno radi Donja Austrija.

Čestitala je Miroviću što je Novi Sad proglašen evropskom prestonicom kulture 2021.

“Glavni grad Vojvodine je uspeo u tome, a Sankt Pelten još mora da čeka”, rekla je Mikl-Lajtner povodom kandidature glavnog grada Donje Austrije za glavni grad evropske kulture 2024.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x