Politika

Ništa od otvaranja novog poglavlja u pregovorima sa EU, ali Vučić očekuje da Srbija postane članica do 2026. godine

Izvor: N1, Beta

Srbija neće otvoriti Poglavlje 2 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, potvrđeno je za N1 u Evropskom savetu.

Poglavlje 2 odnosno Sloboda kretanja radnika je bilo naredno poglavlje koje je Srbija trebalo da otvori.

Njime se garantuje pravo građana država članica EU da rade u nekoj drugoj državi članici, kao i da u njoj borave sa svojom porodicom, imaju jednak tretman u odnosu na domaće radnike u pogledu uslova rada, ali i socijalnih i poreskih olakšica.

Pregovaračka poglavlja sadrže pravne tekovine i standarde EU sa kojima država kandidat mora da se uskladi kako bi postala punopravna članica. Najvažnija poglavlja su 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Srbija je, dosad, otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena.

Ursula for der Lajen: Dijalog sa Prištinom ključ za put ka EU

Obnova dijaloga Beograd-Priština je od ključnog značaja za napredak Srbije ka Evropskoj uniji, uz nastavak reformi, posebno u cilju jačanja vladavine zakona i bitke protiv korupcije, stavila je do znanja predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem danas u Briselu.

To je saopštila predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Ana Pisonero, koja je rekla da je Ursula fon der Lajen u osvrtu na ishod izbora u Srbiji „ohrabrila srpsko rukovodstvo da pokrene istinski dijalog sa svim strankama da bi se pospešio napredak u evropskim reformama, uz potrebu da se stvori širok konsenzus i kao prioritet otklone nedostaci u izbornom procesu“.

Predsednica EK i srpski predsednik su, po rečima portparolke Pisonero, razmotrili posledice epidemije korona virusa i sredstva koja je EU angažovala za Zapadni Balkan i Ursula fon der Lajen je Vučića izvestila o ekonomskom i paketu investicija za region koji Unija priprema za jesen.

Srpski predsednik Vučić se danas sastao i sa evropskim komesarom Oliverom Varhejijem, a popodne će razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Vučić: Nastavak dijaloga sa Prištinom za par nedelja, pre toga samit region-EU u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen za dve-tri nedelje, a da bi pre toga trebalo da se sastanu lideri iz regiona sa čelnicima EU u Parizu.

Kako je prenela televizija N1, posle sastanaka sa zvaničnicima EU u Briselu Vučić je novinarima rekao da veruje da će se do kraja mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU što znači da bi bilo realno, kako je dodao, da Srbija postane članica Unije do 2026. godine.

Vučić je  rekao da je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao oko sat vremena, a teme su bile evrointegracije Srbije, pregovori Beograda i Prištine i ekonomski paket pomoći.

Predsednik Srbije je razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a predstoji mu susret sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x