Politika

Nemački ambasador: Pre izbora moraju postojati fer uslovi za kampanju, ključna uloga medija

Izvor: Beta

Foto: Tanjug

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je da pre izbora moraju da se uspostave pravi uslovi za fer izbornu kampanju i da je uloga medija ključna.

“Pandemija je sve demokratski uredjene države stavila u iskušenje. Po ukidanju vanrednog stanja u Srbiji uslovi za održavanje izbora svakako nisu postali manje složeni”, rekao je Šib za današnje izdanje lista Politika.

Stoga je, prema njegovim rečima, u ovom trenutku važno u pogledu dijaloga u kome posreduje Evropski parlament da se što pre i održivo implementiraju mere koje su usaglašavane u okviru tog dijaloga.

“Mediji tu igraju ključnu ulogu. Upravo zbog velikog uticaja koji televizija ima na formiranje javnog mnjenja neophodno je poštovanje strogih kriterijuma u pogledu izbalansiranog i neutralnog izveštavanja”, naglasio je Šib.

Kako je naveo, pored toga, umereni ton, fokusiranje na suštinu i ferplej su imperativ u izbornoj kampanji.

“Izborna kampanja bi trebalo da bude forum za takmičenje najboljih ideja, mesto objektivne rasprave, bez suvišnih emocija, a ne da bude prilika za lični obračun i vredjanje protivnika, jer to samo pospešuje političku apatiju gradjana, što opet ide na uštrb demokratije”, rekao je Šib.

On je istakao da poboljšanju uslova za održavanje izbora mogu doprineti i medjunarodne posmatračke misije.

“Stoga je izuzetno važno da se bez obzira na poteškoće usled krize zbog virusa korona održi posmatračka misija za izbore u organizaciji ODIHR-a koju je Srbija zvanično pozvala da prati izbore”, rekao je Šib i dodao da će i Nemačka poslati svoje posmatrače u ovu misiju.

Prema njegovim rečima motor reprezentativne demokratije je politička diskusija najvažnijih političkih tabora u zemlji, a mesto za tu diskusiju je parlament, a sušta suprotnost toga je bojkot izbora.

“Razume se da pre održavanja izbora moraju da se uspostave pravi uslovi za fer izbornu kampanju”, dodao je nemački ambasador.

Govoreći o kosovsko pitanju, on je rekao da je stav Nemačke nedvosmilen i jasan, i da Nemačka želi da Srbija i Kosovo što pre obnove dijalog, i da je preduslov za to formiranje vlade na Kosovu.

Komentarišući nedavnu izjavu evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela u kojoj nije isključio mogućnost promene granica Kosova, Šib je rekao da je specijalni izaslanik EU za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine upravo ovih dana vrlo jasno rekao da razmena teritorija nije tema tih pregovora.

“Naš zajednički cilj jeste potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma koji će priznati i prihvatiti obe strane, kako gradjani Srbije tako i gradjani Kosova. Sporazum mora dati odgovore na sva otvorena pitanja i doprineti regionalno stabilnosti. Samo takva sporazum može istinski i dugoročno da doprinese stabilnosti”, rekao je Šib.

Dodao je da će promene granice samo otvoriti nove probleme, umesto da ih reše, a kako je rekao, Nemačka se zalaže za to da se sva energija posveti konkretnim pitanjima koja treba da se reše, a to su prava Srba na Kosovu, vlasnička prava, pitanja kulturne baštine, strateške infrastrukture, nestalih osoba, sukcesije.

“Hipotetična razmišljana oko promena granica svakako ne doprinose rešavanu suštinskih pitanja”, rekao je Šib.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x