Politika, Beogradski glas
Politika

Odložen samit u Parizu, Vučić: Nema nikakve tajne oko sastanka, bio je dogovor sa Nemcima da ne pričamo o čemu se razgovaralo

Izvor: Insajder

Samit u Parizu, na kom je trebalo da razgovaraju najviši predstavnici Srbije i Kosova, a u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, je odložen. To je za Dojče vele potvrdila pres služba nemačke vlade.

„Tačno je da će sastanak najavljen za 1. jul biti odložen. Nemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu sa Kosovom i Srbijom“, navodi se u odgovoru pres-službe nemačke vlade na upit Dojče velea.

U pismu se takođe navodi da pres-služba vlade u Berlinu „generalno ne prenosi informacije o kontaktima na radnom nivou“.

Da će sastanak „sa sigurnošću 99 odsto” biti odložen, rekao je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naveo da se Srbija ponašala konstruktivno i ozbiljno, da želi dijalog i rešenje, ali ne može da se uđe u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost, a da se o taksama ne priča.

Vučić je i danas, pričajući o sastanku u Berlinu na kojem je bio Marko Đurić sa predstavnicima Prištine, naveo da samita u Parizu neće biti.

On je potvrdio danas da je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić bio na sastanku u Berlinu, koji je, kako je rekao, bio običan pripremni sastanak za samit u Parizu. Gazeta Ekspres objavila je sinoć da su se delegacije Beograda i Prištine sastale pre dva dana u Berlinu, u nastojanju da se odblokira dijalog. Ispred Beograda na sastanku je bio Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo.

„Nema nikakve tajne, to je bio običan pripremni sastanak za Pariz. I posle tog sastanka, kao što ste videli, pošto je bio dogovor sa domaćinima Nemcima da se ne govori o tome šta je razgovarano, ja sam rekao da Pariza neće biti“, naveo je predsednik Aleksandar Vučić.

On je izjavio da je Đurića „poslao da učestvuje u pripremi tog sastanka“.

„Srbija treba da bude konstruktivna, Srbija želi nastavak dijaloga, a jedina su prepreka takse koje su anticivilizacijske. Albancima ne pada na pamet da ukidaju takse, tako da nema rezultata. Mislim da su Nemci i Francuzi razumeli ko ne želi dijalog, ko dijalog koči i ko bi želeo da se dijalogom umesto EU bavi neko drugi. Pri čemu, mi ne kažemo da taj drugi ne treba da se pita, već samo kažemo da oni kažu da samo taj drugi treba da se pita. Reč je naravno o SAD“, naveo je Vučić.

Kako su preneli kosovski mediji, na sastanku u Berlinu se razgovaralo o nastavku razgovora na tehničkom nivou, dok je delegacija Kosova objavila da nije imala ovlašćenja da priča o taksama, kao ni o „vrućim političkim pitanjima”, kao što su Zajednica srpskih opština i druge teme.

Putovanje u Nemačku i sastanak sa Đurićem za Gazetu Ekspres potvrdio je bivši šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi, koji je trenutno ambasador Kosova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Čitav sastanak je bio posvećen vraćanju tehničkog dijaloga tamo gde je stao, dakle kako da nastavimo dalje. Dok nismo bili nadležni da pričamo o politici, a ni o taksama“, rekao je Arifi.

On je naveo da je bilo reči o tome da je „dijalog blokiran sedam meseci pre uvedenih taksi – 15. marta 2018. godine”.

„Uprkos našem insistiranju upućenom EU u maju, dijalog nije nastavljen, zato što je kancelarija Federike Mogerini pretvorena u kancelariju Srbije“, ocenio je Arifi.

Kako kaže Arifi, u Berlinu je kosovska strana zatražila od srpske strane i nemačkih posrednika da ne uslovljavaju nastavak dijaloga i da se razgovori nastave na samitu u Parizu.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x