Politika Srbija

„Ponovljeni izbori u Šapcu važni za demokratiju, EU pažljivo prati“

Izvor: Beta

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da izbori, koji će u subotu biti ponovljeni u Šapcu, važni za demokratiju i vladavinu prava i da će ih Evropska unija pažljivo pratiti.

„U subotu 5. septembra, izbori će biti ponovljeni na 27 biračkih mesta u gradu Šapcu, prema odluci Upravnog suda o nepravilnostima na glasanju 21. juna. Ti izbori su važni za demokratiju i vladavinu prava“, navela je Pisonero u pisanoj izjavi.

Po njenim rečima, „svi politički igrači treba da se ponašaju odgovorno, a glasači moraju da budu u mogućnosti da slobodno izraze svoju volju“.

„Institucije treba da deluju nezavisno i osiguraju slobodne i poštene uslove, u skladu sa zakonom i evropskim standardima“, navela je portparolka Evropske komisije.

Pisonero je dodala da građani i politički akteri moraju da imaju puno poverenje u integritet izbornog sistema.

„Treba da postoje efikasni mehanizmi za praćenje svih mogućih žalbi. EU će i dalje pažljivo pratiti razvoj događaja“, dodala je ona.

Kabinet gradonačelnika Šapca, Nebojše Zelenovića, ove nedelje je saopštio da je grupa od osam poslanika Evropskog parlamenta, među kojima i Tanja Fajon, pozvala u pismu građane Šapca da u subotu na ponovljenom glasanju glasaju da „sloboda i demokratija pobede“.

U pismu se navodi da su junski izbori „bili podložni mnogim nepravilnostima, što je dovelo do daleko najvećeg poništavanja glasanja u poslednjih dvadeset godina izbora u Srbiji“.

To pismo su kritikovale vlasti Srbije: predsednik Aleksandar Vučič je ocenio da je da je Tanja Fajon pismom „sebe diskvalifikovala“ i „rekla narodu sve ono što je vlast uvek govorila“, a premijerka Ana Brnabić da je postupak Tanje Fajon „nečuven“, kao „eklatantan“ primer mešanja u izbore.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x