Politika

Radulović: DJB predao novu ustavnu žalbu na falsifikovane izbore, za to vreme komedijaš pregovara o KiM

Pokret Dosta je bilo podneo je danas još jednu ustavnu žalbu kojom osporava odluke o dodeli mandata za narodne poslanike, rešenja RIK-a i presude Upravnog suda, rekao je poslanik tog pokreta advokat Vojin Biljić na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

– Ustavni sud hitno treba da reaguje jer su ugrožene demokratija, vladavina prava i narodna suverenost. Konačni rezultati su proglašeni samo na ¾ biračkih mesta jer su se na preko 2.000 mesta vodili postupci po prigovorima birača, neki u fazi prigovora, neki u žalbama. Nakon toga je RIK doneo nelegalnu odluku o dodeli mandata na iste te ¾ biračkih mesta. Narodni poslanici su postali ljudi koji nisu izraz izborne volje čak ni po falsifikovanim zapisnicima – istakao je Biljić.

On je naveo da su ovu ustavnu žalbu podnela četiri birača i da će biti još žalbi.

– Ovo je treća ustavna žalba koju smo podneli zbog jako visokog stepena kršenja prava iz člana 3. Protokola 1 Evropske konvencije, i prava iz člana 52. Ustava Srbije, a to je pravo na slobodne izbore. Povrede su toliko jasne i očigledne. Sudije će morati da se suoče sa precizno navedenim povredama ljudskih prava, sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, kao što je presuda „Davidov“ i druge. Kako je moguće da se u toku prigovora promeni poslovnik RIK i da se glasa mejlom sa nepoznatih naloga, koji se ni teorijski ne mogu identifikovati – rekao je poslani DJB.

Biljić je izrazio zadovoljstvo što su i neke druge stranke pošle za tim primerom, među kojima su ustavne žalbe PSG i radikala.

– Nama bi bilo drago da se i po tim žalbama izborni postupak poništi, i država vrati u pravni poredak – istakao je on.

Predsednik DJB Saša Radulović prokomentarisao je jutrošnju konferenciju za medije „predsednika SNS-a, koji povremeno obavlja ulogu i predsednika Srbije“.

– Saznali smo da je tačno pisanje da se Evropska Unija, pre svega Berlin, sprema da Srbiji uruči ultimatum i stavi Srbiji na sto završen dokument o sporazumu između Srbije i prištinske kvazidržave, i da se omogući toj kvazidržavi da uđe u Ujedinjene nacije. On je potvrdio da je to očigledno tačno, i da Srbiju na tim pregovorima zastupa Marko Đurić. To je prosto neverovatno. Kada imamo tehničku Skupštinu, tehničku Vladu, nijedan organ koji može da donosi odluke ni približno ove težine, imamo jednog Marka Đurića koji pregovara u ime Srbije. Jasno je da osim partijskog, nema ni dana radnog iskustva, nikad ništa u životu nije radio, nema nikakve zasluge iza sebe, osim komičnih video klipova koji su bili smešni građanima Srbije – prokomentarisao je Radulović. 

Lider DJB je upitao da li predsednik želi da ponizi građane Srbije, „da kaže, evo ovo je taj čovek koji zastupa naše interese, ili da pošalje poruku Briselu da šalje nekog ko nema nikakvu političku ni bilo kakvu drugu težinu“.

– Najavljeno je i da će Uprava za sprečavanje pranja novca kontrolisati rad NVO, i mediji su bili prepuni priče da se napadaju protivnici vlasti. A svima je promakla činjenica da je zajedničko za većinu sa spiska, da su finansirani od: Evropske unije, Soroša, Nemačke, EPP grupacije u EU parlamentu gde su i stranka Merkelove i SNS, kao i nemačke fondacije. To je zajedničko. Da li vlast šalje poruku da će se suprotstaviti ultimatumu? Mi bismo voleli da je tako – kazao je on.

Kako je rekao, za to vreme se javnost zabavlja temama od virusa, džipova, imena ulica, „a beži se od centralne teme, falsifikovana Skupština koja treba da potpiše izdaju KiM“.

– Umesto da se povuče iz Briselskog sporazuma, da ga proglasi ništavim, jer Priština nije ispunila nijednu tačku, vlast nas tera dublje u dubiozu i rupu. Ima jedna Američka izreka koja kaže: „Kad se nađete u rupi, prvi korak je da prestanete da kopate“. Izlaz nije dublje u rupi, već gore, ka svetlu, a tamo su narod , narodna suverenost, Narodna skupština, institucije sistema koji štite državu, a onda Vlada i pojedinci koji štite državu – poručio je Radulović.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x