Politika

Radulović: Izbori su lažirani, RIK je odbio naše prigovore bez ikakve provere

Izvor: Beta

Predsednik Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović rekao je da su poslanici tog pokreta juče izvršili uvid u birački materijal i utvrdili da su izbori lažirani, ali da Republička izborna komisija (RIK) nije reagovala zbog toga. 

„Imate pravno nasilje u Republičkoj izbornoj komisiji gde ignorišu sve dokaze, ne žele da provere ništa što im kažete. Ovo vam je otprilike kao i sve druge institucije sistema koje ne rade, odnosno rade u interesu vlasti“, rekao je danas Radulović na konferenciji za novinare u holu Narodne skupštine.

On je kazao da je taj pokret podneo 2.700 prigovora na 2.700 biračkih mesta o nepravilnostima na upravo održanim izborima.

„Suštinska nepravilnost je da je ono što je u zapisnicima na osnovu kojih RIK proglašava rezultate ne odgovara sadržaju džakova“, kazao je Radulović.

Medjutim, kako je naveo, tih 2.700 prigovora RIK je odbio bez ikakve provere.

„Nisu proverili da li zapisnici na osnovu kojih odredjuju izborne rezultate odgovaraju džakovima. Juče smo izvršili uvid u četiri od tih 2.700 džakova i u sva četiri smo pronašli ono što smo utvrdili u prigovoru“, kazao je.

Tako su, kako je rekao, na biračkom mestu broj 14 na Čukarici pronašli da u zapisniku piše da su dobili 2.000 glasačkih listića za glasanje,  a da je u džaku neiskorišćeno 1.627.

„Kada smo prebrojali džak ima ih 773. Znači 854 listića nedostaju u džaku. Neko iz biračkog odbora ih je izvadio i predao nekom drugom“, kazao je predsednik DJB i dodao da sada rade tužbe Ustavnom sudu zbog toga.

Nepravilnosti su, kazao je, otkrili i na biračkom mestu broj 40 na Čukarici, gde je i sam glasao i gde su, takodje, utvrdili da sadržaj zapisnika ne odgovara sadržaju džaka. „Birački odbor je dobio ukupno 1.746 glasačkih listića. Neverovatno, ali u džaku se nalazi 1.765 listića. Znači u džaku imate 19 listića više nego što je birački odbor fizički dobio od RIK“, kazao je i naveo da su podneli prigovor zbog toga, ali ga je RIK odbio, opet bez ikakve provere.

Istakao je da način na koji su, kako je rekao „peglali glasanje“ izgleda kao da su procenti za sve liste već bili dodeljeni, pa su samo upisali brojeve.

„A onda je broj za SNS (Srpska napredna stranka) ‘peglan’ pošto nisu mogli baš da usklade džak sa ovim. SNS na tom biračkom mestu ima 21 glas više nego što je zabeleženo u zapisniku. Znači, sebi su oduzimali glasove da bi ‘ispeglali’ listić“, rekao je.

On smatra da je time očigledno da se radi o izbornom nameštanju na tim biračkim mestima, kao i da su nepravilnosti otkrili i na biračkom mestu 76 u selu Šišince u Leskovcu.

„Na tom mestu za ‘Suvereniste’ je bilo upisano nula glasova. U džaku smo pronašli 12 glasova. Tih 12 glasova se nalazilo u koverti liste za Velju Ilića. Znači 12 listića uredno zaokruženih za ‘Suvereniste’ je bilo stavljeno u drugu kovertu. To je 3,7 posto glasova“ na tom glasačkom mestu, rekao je Radulović.

Prigovor su podneli i za biračko mesto broj 12 u Trsteniku, gde je za Srpsku radikalnu stranku (SRS) upisano da imaju 72 glasa, a u džaku je bilo sedam glasova, a takodje je upisano da Aleksandar Šapić ima 22 glasa, a u džaku je 15 glasova za njega.

„Pa je upisano da Savez vojvodjanskih Madjara ima 11 glasova, u džaku nema nijednog glasa za njih. Za listu Suverenisti tri glasa se nalaze u džaku i nisu prebrojani“, naveo je on.

Radulović je rekao da su očekivali kradju na ovim izborima ali su, ipak, odlučili da izadju na njih jer se, po njemu, izbori kradu od uvodjenja višestranačja u Srbiju, a to znači u poslednjih 30 godina, pa onda ne bi imalo smisla bojkotovati samo jedne izbore.

„Jedini način da se protiv ovoga borimo je da nastavimo da učestvujemo i da raskrinkavamo kradju. Ja ne vidim alternativu. Alternativa je da odustanemo“, istakao je.

A kad odustanete od izbora, kazao je, onda vladajuća stranka dobije dve trećine mandata u Skupštini i dobije apsolutnu vlast.

„Ne samo apsolutni vlast za donošenje zakona, nego i  apsolutnu vlast za promenu Ustava. Ovaj put  jedan čovek na tacni dobija dvotrećinsku većinu u skupštini. Mi ćemo nastaviti da se borimo, ali ovo vam je saldo bojkota“, kazao je.

„Mi ne odustajemo. Ovo borba je maraton, valja nam istrajati u ovoj borbi“, naveo je predsednik DJB.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x