Politika

SzS podržava predlog predsednika SANU za dijalog vlasti i opozicije

Izvor: Beta

Savez za Srbiju (SzS) saopštio je da je saglasan sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimirom Kostićem o nužnosti dijaloga u društvu, objavljenog u autorskom tekstu u nedeljniku NIN.

„Tekst smo razumeli kao javni apel i cenimo činjenicu da je prvi put neko iz jedne nacionalne institucije poslao takvu trezvenu poruku“, navodi se u saopštenju SzS.

SzS je kazao da je saglasan sa konstatacijom Kostića o tome da „nema nevinih“, ali i da je „odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti“.

„Uvek smo bili spremni na ozbiljne razgovore o svim temama, pogotovo na one koji bi doveli do slobodnih izbora i oslobadjanja medija i na taj način stvorili uslove za izlazak društva iz krize. Nažalost takvih razgovora nije bilo, pa čak ni na teme oko prevazilaženja ustavne, političke i ekonomske krize nakon pandemije korona virusa“, dodaje SzS.

Takodje, saglasni su i sa mišljenjem Kostića da broj glasova „ne sme da bude alibi za sva postupanja kojima smo svedoci, a pogotovu ne za nasilje“ i da to mora da važi za sve.

„Posebno delimo utisak Kostića da su gradjani Srbije ‘ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, u višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu’ i očekuju da nam ‘neko sa strane donese rasplet ili rešenje, jer od nas više ništa ne zavisi’. Smatramo to opasnim stanjem društva, jer nas to dovodi u osećaj podaništva i nečije kolonije“, piše SzS.

Istakli su da je baš zbog toga nužan i hitan dijalog vlasti i opozicije, „ali ne ‘pro forme’, da bi se zadovoljio neko sa strane, već da bi se izbegao scenario koga se pribojava akademik Kostić“.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač