Politika

Vučić: EU želi ključnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, nisu najsrećniji na svetu zbog sporazuma iz Vašingtona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Evropska unija bez sumnje želi ključnu ulogu za sebe u dijalogu Beograda i Prištine i da bude nosilac tog procesa, da nisu “najsrećniji na svetu” zbog sporazuma postignutog u Vašingtonu, ali da žele da iskoriste deo toga, kako bi proces još brže napredovao.

Na pitanje novinara u Briselu kako je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak reagovao na sporazum u Vašingtonu, Vučić je rekao da EU još analizira i da žele da iskoriste deo postignutog.

“Da li su najsrećniji na svetu? Ko god bi to rekao, ne bi rekao istinu”, naveo je Vučić.

Upitan da li misli da postignuto u Vašingtonu može da uđe u proces koji se vodi Briselu, Vučić je odgovorio da deo toga može nesumnjivo i da će to sigurno biti jedan od zaključaka.

Vučić je rekao da je za Srbiju važno da postoji taj papir jer, u svakom trenutku, kada god Beograd pozove Avdulaha Hotija, Zorana Zaeva ili Edija Ramu, premijera Crne Gore ili predstavnika Saveta BiH, da se nađu u Vranju ili Leskovcu, da se razgovara, to neće biti lako odbiti.

“Moramo da počnemo da razgovaramo o konkretnim temama, da budemo bogatiji, da radimo, a ne da se mrzimo”, rekao je Vučić.

On je istakao da svi moraju da zaborave takmičarski pristup i pitanje ko je koga porazio ili pobedio.

ZSO glavna tema u Briselu, kao i imovina

Vučić je da će glavna tema pregovora Beograda i Prištine u Briselu svakako biti Zajednica srpskih opština, kao i imovina.

“Mislim da će glavna tema biti ZSO. Prvo ćemo da vidimo da li možemo da se dogovorimo oko tri teme, da vidimo da li će ići samo imovina ili još nešto uz imovinu, što su tražili Albanci. To su velike teme i potrebni su nam sati da o tome govorimo”, rekao je Vučić novinarima uoči sutrašnje runde pregovora na najvišem nivou u Briselu.

Vučić je rekao da će Beograd da se bori za interese Srba kojima je oteta imovina, navodeći da ima 18.000 stanova ili kuća koje su otete od Srba da bi se u njih uselio neko drugi.

Objasnio je da su za te stanove Albanci pronalazili i svedoke koji su pred sudovima svedočili da imovina ne pripada Srbima.

“Jedan od albanskih pregovarača, mislim da je Hiseni, je rekao da nema interno raseljenih lica i da je ta priča završena, jer su oni to pokrivali presudama – otmu stan Srbinu, odu kod sudije sa svedocima da to opravdaju…”, objasnio je Vučić i dodao da će se srpska delegacija boriti za interese Srba kojima je imovina oteta.

“Nemam problem da EU pokažem sporazum iz SAD”

Vučić je rekao danas da je upoznao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa sporazumom iz Vašingtona, i da nema problem s tim da se pohvali pred predstavnikom Unije, jer je postignuti sporazum dobar za Srbiju.

Vučić je, u izjavi medijima, nakon prvih sastanaka u Briselu, kazao da Evropa vodi dijalog Beograda i Prištine o svim političkim odnosima, i da smo mi to ranije prihvatili.

“Da li bih to prihvatio 2009? Ne bih, ali to je izglasano u Generalnoj skupštini UN. Nalazimo se na evropskom putu”, podvukao je on.

Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnost upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li možemo da se dogovorimo.

Za nas je, kaže, značajan dolazak američke agencije za finansiranje (DFC), kao i uspostavljanje mini Šengena.

“Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, fitosanitarnim dokumentima, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi”, poručio je on.

Vučić je izjavio  da je imao dobar sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, te istakao da veruje da će svi razgovori u Briselu dati rezultat.

“Pričali smo o svim važnim temama. Sutra se nastavlja zvanični dijalog, danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata”, rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da su u nastavku dijaloga, od sutra, tri ključne teme razgovora – nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, naslanjajući se na deo onoga o čemu se razgovaralo u Vašingtonu.

“Kako da to iskoristimo i kako da unapređujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji, već da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca”, rekao je Vučić.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x