Politika

“ZSO mora biti deo sporazuma Beograda i Prištine, na Kosovu je da predloži način primene”

U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu, prenosi RTS.

Portparol visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja Peter Stano kaže da se radi na održavanju novih sastanaka, a da će termini i agenda biti naknadno objavljeni.

Nakon otkazivanja ovonedeljne runde razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou zbog mera karantina koje je uvela Evropska služba za spoljne poslove, u Briselu kažu da su svi koji su bili podvrgnuti karantinu dobili negativne testove na koronavirus, čime je osigurano bezbedno okruženje za rad i sastanke.

Naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma.

U Briselu podsećaju da je sporazum o ZSO zaključen 2013. godine “u dobroj veri” i da “nikada nije poništen niti povučen”.

“Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put ka primeni ovog sporazuma”, kažu u Briselu.

Ocena Brisela je da se da se presuda Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine u vezi sa ZSO “redovno tumači pogrešno”, odnosno da taj sud nikada nije rekao da se udruženje/zajednica ne može uspostaviti.

“Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu”, stav je Unije.

Evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine podsećaju i na činjenicu da je pred obnavljanje procesa dijaloga u julu ove godine dogovoreno da se paraleno sa sveobuhvatnim sporazumom radi i na primeni svih dogovorenih a neispunjenih sporazuma iz procesa dijaloga.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x