Region

Milo Đukanović: Do poslednjeg daha ću raditi na stvaranju Crnogorske pravoslavne crkve

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u intervjuu Prvoj TV rekao da će se do zadnjeg daha boriti za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve. Ocijenio je i da je SPC adut iz rukava Moskve i Begrada kako bi se ponovilo ono što nije uspjelo na dan izbora prije četiri godine.

Vjeruje da će epidemija virusa korona biti narednog mjeseca pod kontrolom, te da ne razmišlja o odgađanju izboora.

SPC poslednji adut iz rukava za pokušaj promjene vlasti

Đukanović napominje kako je SPC u prvom trenutku krenula sa manipulativnom idejom da “odbrani svetinje od Crne Gore koja ih je izgradila”.

Kada sam prije neki dan čitao neku od izjava crkvenih velikodostojnika, primijetio sam da su se i sami zapleli, rekao je on.

“Država ne može da privatizuje već može da podržavi nešto što pripada njoj. Ova država raspolaže ogromnom dokumentacijom da je mnoštvo toga nastalo do 1918. Predložili smo u okviru Zakona da se u upravnom i sudskom postupku preispita upis imovine. U suštini iz SPC nam šalju poruku ko je šta uzeo, uzeo je dajte da ne preispitujemo sada to,” kaže Đukanović.

On kaže da ne žele niti jednu čašu ako je tuđa, ali neće dozvoliti nikome da uzme ono što je državno.

“Moramo zato prevazići to nepovjerenje. Ako ne vjerujete u to da su sudovi nezavisni u Crnoj Gori, valjda vjerujete da je sud u Strazburu nezavisan. Sve nas to dodatno uvjerava da oni nijesu sigurni u argumentaciju koja je sadržana u paroli “ne damo svetinje”, jer da su sigurni oni bi pristali. Jednako tako vjerujemo da su žalbu iz istog razloga podnijeli Ustavnom sudu pa je povukli. O čemu je ovdje riječ, ja sam ubijeđen da je SPC u krenula sa manipulativnom idejom da odbrani svetinje od države Crne Gore koja ih je izgradila. U međuvremenu su se pojavile one adrese koje su bile aktuelne 2016. To su radili preko moskovske adrese, preko nama susjedne beogradske adrese, pa su se te dvije adrese u susret 2020. prisjetile da bi mogle da pokušaju da poprave ono što nijesu uspjele 2016. vidjele su da sa istim igračima to nije izvodljivo, i onda se naravno poseglo za crkvom,” naveo je on.

“Crkva je posljednji adut koji su izvukli iz rukava, koja bi trebalo da pomogne da dođe do smjene vlasti,” naveo je Đukanović.

SPC služi jednom anticrnogorskom interesu i pokušava to da uradi na jedan način koji će značiti dalju demonstraciju nepoštovanja države Crne Gore, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je Crnogorska crkva nestala nakon nestanka crnogorske države, te dodao da je nakon obnove nezavisnosti, u skladu sa kanonskim pravom da crkvene nadležnosti slijede ono što su državne granice, da se uspostavi jedinstvena pravoslavna crkva koja će objediniti sve vjernike i Srbe i Crnogorce.

Logično je razmišljati kako objediniti pravoslavne vjernike i prevazići problem podjela.

“Do posljednjeg daha ću dok budem na vlasti i u životu raditi na stvaranju pravoslavne crkve. To ne znači da zbog toga moramo da budemo u ratu,” naveo je on.

SPC može da bude samo ravnopravna sa ostalim vjerskim zajednicama i ni zarez više od toga, rekao je Đukanović.

Govoreći o formulaciji „ludački pokret“, koji je ranije upotrijebio za masovne litije šitom Crne Gore, Đukanović je kazao da ne zna kako bi (drugačije)nazvao one koji ruše državu kojoj žive, i koji ruše svoj dom.

„Vrlo ću uvjereno, do zadnjeg daha, raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve“, poručio je Đukanović.

Dodao je da ne razmišlja o odlaganju izbora, a da je epidemija definitvo predizborna tema.

„Vidjećemo koliko će ona biti postizborna tema, jer nemamo nagovještaj da ćemo u dogledno vrijeme dobiti adekvatnu terapiju“, kazao je Đukanović.

„Epidemija će djelimično i određivati odnos građana prema izborima, ali ću se potruditi da to pitanje ne politiziramo. Svi moramo učiniti sve da je što prije suzbijemo, vjerujem da ćemo narednog mjeseca imati punu kontrolu i zato ne razmišljam o pozivima da se odgode izbori“, kazao je Đukanović.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x