Region

Sporazum opozicije u Crnoj Gori: Nema povlačenja priznanja Kosova ni izmene državnih simbola

 Lideri koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, potpisali su sporazum kojim su se obavezali da nova vlada neće pokretati inicijative ili postupke za izmenu državne zastave, grba i himne, i da neće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

U sporazumu se navodi i da će nova vlast raditi na jačanju saradnje sa NATO i realizovati sve reforme u cilju priključenja Crne Gore Evropskoj uniji.

U sporazumu piše i da se neće sprovoditi revanšizam po političkom ili drugom osnovu, da će se “depolitizovati” ključne institucije “u cilju beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije”.

Lideri tri koalicije koje su na izborima osvojile većinu potrebnu za formiranje vlade, danas su novinarima predstavili juče potpisani sporazum o tome.

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” rekao je da je sporazum “znak da su krenuli putem koji neće biti promenjen”.

“Poštovaćemo evropske standarde i pravila u donošenju zakona i tako će biti donet i novi Zakon o slobodi veroispovjesti”, najavio je Krivokapić.

On je rekao i da će se omogućiti učešće u vladi manjinskih partija bez obzira da li imaju parlamentarni status ili ne.

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić kazao je da je ovaj sporazum “najbolji odogovor na sve pokušaje podmetanja i fabrikovanja”.

“Ovo je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska i pomiriteljska”, ocenio je Bečić.

Lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović rekao je da je sporazum “najveće dostignuće u Crnoj Gori u poslednjoj deceniji” i da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

Abazović je, ne pominjući imena, rekao da su o članovima nove vlade razgovarali “s više osoba” i dodao: “Mislim da ćete biti iznenađeni. Ova vlada treba da bude sve što DPS nije bio”.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x