Srbija

Gradonačelniku prete prijavom zbog preglasnog semafora koji pomaže slepima

Beogradski glas (Beta) – Na Dan osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 1. decembra, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić suočen je sa prijavom anonimnih osoba koje su se žalile da im smeta nivo buke sa semafora gde postoji zvučno i glasovno obeležavanje pešačkih prelaza.

“Anonimna grupa građana uputila mi je imejl u kome navode da će se obratiti tužilaštvu i policiji zbog toga što je grad uradio sistem za zvučno i glasovno obeležavanje pešačkih prelaza za slepe i slabovide osobe, jer im smeta nivo buke u Ulici Nikole Pašića”, rekao je Milikić agenciji Beta.

Kako bi proverio da li zaista postoji buka koja nije u graničnim vrednostima, zahtevao je od izvođača radova da obave merenje parametara nivoa buke, nakon čega je, kako kaže, utvrdjeno da je u dozvoljenim granicama.

“Utvrđeno je da buka u tih deset sekundi koliko traje zeleno svetlo, ne prelazi nedozvoljene granice”, dodao je gradonačelnik Bora.

Prema dobijenim podacima, zvučni sistem na semaforima u Ulici Nikole Pašića se uključuje svakog dana u 6.45. Tada rade sa 50 procenta intenziteta zvuka, od 16 sati je u tihom modu a u 21 sat se zvuk gasi do sledećeg jutra.

Milikić je naznačio da ozvučeni semafori značajno doprinose bezbednosti građana sa oštećenim vidom, a njih u Boru nije mali broj.

“Moramo da podignemo nivo tolerancije razumevanja i svesti prema osobama sa invaliditetom. Prema njima moramo da budemo pozitivni, jer su oni ravnopravni deo našeg društva”, kazao je Milikić.

Za pomoć osobama sa invaliditetom u 2018. godini iz gradskog budžeta izdvojeno oko 3,5 miliona dinara.

Avatar

Nikola Stankovic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x