Srbija

Han i ambasadori EU bez odluka o Zapadnom Balkanu

Beogradski glas (Beta) – Među zemljama članicama EU još nema saglasnosti ni o kakvim odlukama vezano za datum početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pokazao je današnji neformalni sastanak evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i ambasadora 28 zemalja članica.

Kako su agenciji Beta preneli upućeni izvori, neke članice EU koje su do sada insistirale da se početak pregovora odbori isključivo istovremeno za Severnu Makedoniju i Albaniju sada su za to da počnu pregovori samo sa Severnom Makedonijom dok, za Albaniju kažu da za sada nema izgleda da dobije datum za pregovore o članstvu u EU i da odluku treba odložiti za jesen.

Nemačka je, međutim, među zemljama koje su apsolutno protiv da pregovori o članstu u EU počnu samo sa Severnom Makedonijom, navode isti izvori.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu u celini zaključeno je da treba nastojati da se pruži podstrek evropskoj perspektivi regiona, ali osim te uopštene formulacije nije bilo konkretnijih predloga, kao ni vezano za dijalog Beograda i Prištine iako većina zemalja smatra da je Priština ta koja je blokirala dijalog.

Ambasadori zemalja članica će se zvanično sastati 12. juna i tada usvojiti predloge zaključaka o razvoju na Zapadnom Balkanu i mogućim odlukama o datumu početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

O tom zaključcima raspravljaće potom šefovi diplomatija 18. juna, a onda to treba da potvrde i lideri EU.

Zemlje članice EU su u junu prošle godine dale uslovnu saglasnost Severnoj Makedoniji i Albaniji da počnu pregovore o članstvu ali ta odluka još nije potvrđena.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x