Srbija

Na Kosovu slavlje zbog energetske nezavisnosti, Vučić – ne zauzimajte Gazivode

Izvor: N1

Kosovski i pojedini strani zvaničnici objavili su da je najnovijim glasanjem u Evropskoj energetskoj mreži operatora struje, Kosovo dobilo energetsku nezavisnost. I dok na Kosovu tu vest dočekuju sa slavljem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da namerno nije želeo da govori o tome, da se bavio time i da će razgovarati i sa evropskim predstavnicima, zamolivši da niko ne koristi situaciju da fizički zauzima Valač i Gazivode.

Pobedili smo ih u Evropskom udruženju elektromreža, iako smo mislili da nemamo nikakvu šansu, rekao je novembra 2018. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ocenjujući glasanje u ENTSO kao pokušaj da Eelektromreže Srbije budu izbačene iz poslovanja na severu Kosova.

Ovih dana, među vestima o koronavirusu, izjave kosovske ministarke za ekonomski razvoj Rozete Hajdari, da je glasanje u ENTSO-u rezultirao pozitivnim vestima za Kosovo, prošla je gotovo nezapaženo. Čestitajući uspeh Kosovu, nemački ambasador, Kristijan Helt, je napisao da će mreža Kosova napokon biti nezavisno kontrolno područje.

Koordinator Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić smatra da bi članstvom Kosova Srbija ispunila merila iz ovog poglavlja, ali i iz Briselskog sporazuma o energetici. Otvoreno je pitanje kako će se to odraziti na energetsku stabilnost na severu Kosova, pre svega na upravljanje trafo stanicom Valač i hidroelektranom Gazivode.

Na sajtu ENTSO još nije objavljena informacija o glasanju, kao ni to kakav će sporazum ovo evropsko energetsko udruženje imati sa Kosovom. Mijačić smatra da je Srbija upoznata sa namerama Kosova da izađe iz srpskog regulatornog bloka i da napravi novi sa Albanijom, te stvori uslove za članstvo u evropsku energetsku mrežu.

Komentar o glasanju u ENTSO tražili smo od Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predstavnika Vlade Kosova ali odgovori na pitanja nisu stigli.

Briselski sporazum Beograda i Prištine o energetici podrazumeva i osnivanje dve kompanije na severu Kosova: EPS Trgovina i Elektrosever. Priština je u više navrata odbijala zahteve za registraciju, da bi novembra 2018. godine retroaktivno registrovala samo Elektrosever.

Srpska strana nije bila zadovoljna načinom na koji se registracija desila, te najavila pravne analize ovog postupka. Briselski sporazum o energetici spada u red onih, pored Zajednice srpskih opština, koji nije sproveden i predmet je višegodišnjeg spora dve strane.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x