Koronavirus Srbija

Niški slom zdravstva Srbije

Piše: Marko Smiljković

Foto: „Južne vesti“

Slobodne Novine – Prikrivanje broja obolelih u Gerontološkom centru u Nišu rezultiralo je šokantnom vešću za građane Srbije da je u jednom danu koronavirusom zaraženo 135 starijih lica – korisnika Centra i četvoro zaposlenih. I ta brojka u tom trenutku nije bila tačna jer svi testovi nisu stigli, tako da je narednih dana broj uvećan.

Do početka maja zbog lošeg lekarskog tretmana od Covida-19 preminula su čak 42 starija lica iz pomenute grupe nedužnih ljudi. Kao bomba je Srbijom odjeknula vest da su Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i policija uhapsile direktora Centra Milana S. (47), a zbog navodnog prikrivanja podataka. Njemu je određen pritvor do 30 dana i on će se nalaziti iza rešetaka do 13. maja, kada će njegov slučaj dobiti sudski epilog. Javnost ga je osudila zato što nije bilo pravovremene reakcije, ali su se pod paljbom u komentarima na društvenim mrežama našle i dve doktorke koje, iako su bile karika u lancu, nisu prijavile probleme. Direktor je postavljen na čelo Centra iz redova Srpske napredne stranke, a ranije je pripadao taboru Koštuničinog DSS-a. Ovaj stranački direktor  s negovanjem starih i medicinom nema nikakve veze.

Očiti propusti rukovodstva

Prema našim ranijim saznanjima, broj lica s visokom temperaturom u niškom staračkom domu je od kraja marta svakodnevno rastao, ali to nije prijavljivano nadležnim štabovima za suzbijanje epidemije. Tek kada je 80 od 360 korisnika dobilo simptome, radnici su se pobunili da bi nešto moralo da se učini. Većina od oko sto radnika staračkog doma je 13. aprila izašla na ulicu da se pobuni zbog neadekvatne reakcije nadležnih, a onda su u Centar uleteli BIA i policija.

Javnost je u tih nekoliko dana bila potpuno zbunjena jer su se podaci razlikovali za deset pa i više umrlih lica. Članica beogradskog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je jednog prepodneva da je četvoro zaraženo u Gerontološkom centru, a onda je po podne epidemiolog iz Niša i član istog štaba Bratislav Tiodorović naveo da je umrlo pet osoba iz Centra. Sutradan pre podne predsednik Srbije Vučić naveo je da svakog časa u Kliničkom centru u Nišu umire od dve od pet osoba iz Gerontološkog centra, a epidemiolog Predrag Kon izvestio je o broju od 27 umrlih ljudi. U tom trenutku Nišlije nisu znale kome da veruju, a prepričavano je da po hodnicima „kovid bolnice“ ne mogu da se izbroje mrtvi koji leže na krevetima u hodnicima.

Nadležni su počeli jedni sa drugima da usklađuju brojke, a bilo je jasno da se mnogo toga prikriva. U izjavama svih članova štabova već je tada bilo primetno da u izveštajima o koronavirusu prvo navode podatke iz cele Srbije, a onda izdvojeno pričaju o Nišu, koji je sredinom aprila proglašen mestom koje ima najviše zaraženih i umrlih ljudi.

Četiri porodice čiji su najbliži preminuli u Gerontološkom centru u Nišu nedvosmisleno se slažu da su medicinski propusti i propusti rukovodstva značajno uticali na to da izgube svoje najstarije članove familije. Otac jednog novinara iz Niša boravio je u tom centru i prvi je umro od Covida-19.

„Neshvatljivo je da jednostavno jednog dana nisam mogao da saznam kako mi je otac. Onda sam čuo telefonom direktora koji me je umirivao. Čak mi je rečeno da je otac ručao, a onda spavao pored radijatora i da iz tog razloga ima temperaturu 39 stepeni?! Nisam mogao da verujem šta mi priča. Čuo sam se s ocem, shvatio sam da je slab, da teže govori, tražio sam da ga lekar odmah pregleda i uputi u Klinički centar. Nisam znao da li je koronavirus ili ne. Ispostavilo se da jeste i da je od toga umro“, ispričao nam je kolega novinar.

Ko je koga prikrivao

Iako su na prvu loptu svi osudili direktora tog staračkog doma, neki radnici, odnosno medicinske sestre skočile su u njegovu odbranu. Negovateljice starih i bolesnih s kojima smo razgovarali kažu da on nema dodira s korisnicima i da je samo čitao jutarnje izveštaje.

„Policija će lako da otkrije da li je samo on kriv za ovu katastrofalnu situaciju. Mi, sestre, sumnjamo da je on čitao prave izveštaje jer smo svi videli da broj starih s temperaturom raste iz dana u dan, a onda su počele neke koleginice da se javljaju da ne dolaze na posao jer imaju temperaturu. Što je najgore, u popodnevnim smenama nije bilo doktorke nego smo se same snalazile. Počele smo da nosimo rukavice i maske, ali tada je već bilo kasno. Onda sam i ja dobila temperaturu, odnosno zapaljenje oba plućna krila i pripremila sam porodicu da može doći do najgoreg. On je svakako kriv kao odgovorno lice, ali pitanje je šta su mu doktorke poturale pod nos i ako su krile, zašto su to činile“, kaže nam S. O., koja se već oporavila od infekcije u privremenoj „kovid bolnici“ u smeštaju „Zelengora“.

Poznati niški i srpski muzičar Nebojša Saitović izgubio je 24. aprila brata Sašu (68) u Gerontološkom centru.

„Mnogo teško sve to preživljavam, a sem toga što sam izgubio brata boli me i to što se u njegovom slučaju nije pravovremeno reagovalo. Da je jedna od te dve doktorke reagovala na pravi način kada je dobio temperaturu, ne bi došlo do fatalnih posledica. Morali su da konstatuju zbog čega je dobio temperaturu i odmah da ga pošalju u Klinički centar, a ne da dva dana od lekova dobija samo paracetamol“, počinje priču Saitović.

On kaže da je njegov brat Saša nekoliko dana pre smrti bio vitalan i na prvom testiranju bio je negativan na koronavirus.

„On je imao šećer i bio je u redu. Onda je dobio temperaturu dva-tri dana pre 24. aprila i tada je trebalo medicinsko osoblje da reaguje. Ja i danas ne znam da li je on preminuo zbog korone ili ne. I strašno je to što sam naredni dan preživeo agoniju jer nisam mogao da dobijem brata na telefon, a neko u staračkom domu mi je na fiksni telefon stalno prekidao vezu. Užasno je kada ne znaš šta ti se događa s najbližim. Onda ja pozovem neke prijatelje lekare i oni sa skafanderima i kompletnom opremom odu u Gerontološki centar i javljaju mi ’brat ti je loše’. Nakon toga odlazi po nalogu lekara na dve dijalize i pred treću su mu znatno pogoršani nalazi, gde usled svega toga, kako piše u dokumentima, umire od infarkta. Ja strašno sve to preživljavam, pogotovo što sam i dalje u nedoumici kako mi je brat izdahnuo“, priča Saitović.

Kako nezvanično saznajemo, svi zaposleni koji su se inficirali koronavirusom u Gerontološkom centru su dobro i otpušteni su iz „Zelengore“ na kućno lečenje. Na respiratoru je 15 osoba, one dišu uz pomoć mehaničke ventilacije, a par stotina ljudi u gradu ima Covid-19.

U Nišu se mnogi boje da to ne bude jedini grad u Srbiji koji će nakon ukidanja vanrednog stanja ostati u karantinu jer predstavlja veliko žarište na Balkanu. Još se ne zna ni kako je virus uopšte ušao u Gerontološki centar, ali zna se da je najveći grad na jugu Srbije nespreman dočekao epidemiju jer se na početku nazivao „najsmešnijim“, što je u poređenju s brojem umrlih u niškom staračkom domu u najmanju ruku – bizarno.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Slobodnih Novina!

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x