Srbija

Nišlije aplauzom i pesmom „Marš na Drinu“ odale počast hirurgu Miodragu Laziću

Izvor: Južne vesti

U čast hirurga Miodraga Lazića, koji je preminuo u utorak od posledica koronavirusa, u 20 sati širom Niša čuo se, kako pišu Južne vesti, nikad duži aplauz i zvuk pesme koju je ovaj lekar poželeo da ga isprati – „Marš na Drinu“.

Aplauzom u 20 sati Nišlije već više od mesec dana svake večeri odaju poštovanje zdravstvenim radnicima koji su prvi u „borbenoj liniji“ protiv pandemije virusa korona, a ove večeri aplauz je bio poseban jer je bio u počast jednog lekara – načelnika Urgentnog centra niškog Kliničkog centra i čuvenog ratnog hirurga, piše portal Južne vesti.

Nakon aplauza čuli su se taktovi čuvene srpske koračnice, a melodija je bila praćena zvucima kiše. „Zbogom doktore Lazo“, „Nek ti je večna slava“, „Veliki hirurg i veliki čovek dr Lazić, specijalista urgentne medicine, otišao je u legendu“ – samo su neke od poruka Nišlija na društvenim mrežama.

Lazić je u oproštajnom pismu, koje je objavljeno na sajtu KC Niš, napisao da nije želeo da ode tiho, kao i da mu je poslednja želja da bude ispraćen uz pesmu „Marš na Drinu“.

Tu želju ispunile su mu brojne Nišlije, a taktovi ovog tradicionalnog srpskog marša odzvanjali su i u hali „Čair“ u kojoj su smešteni pacijenti oboleli od korona virusa.

Miodrag Lazić je bio ratni hirurg dobrovoljac i vodio Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je primio nekoliko odlikovanja. Patrijarh Pavle 1994. godine dodelio mu je orden „Svetog Save“, Vojska Republike Srpske medalju „Milan Tepić“ za hrabrost, a 20 godina nakon rata predsednik Republike Srpske orden „Krst Milosrđa“.

Nakon ratnih godina objavio je i autobiografsku knjigu Dnevnih ratnog hirurga.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač