Beogradski glas
Srbija

RTB Bor između politike i nade u bolje dane: Agonija najvećeg političkog rudnika

Beogradski glas

Beogradski glas – Nakon promašene „investicije veka u metalurgiji“, čestih subvencija i opraštanja ogromnih dugova, državnih garancija za kredite, silnih premijerovih molbi i preklinjanja (čak i ponižavanja?!) da Kinezi preuzmu upravljanje njime, skupo plaćenog stranog ekspertskog skeniranja sveukupnog stanja (švajcarska firma Mikenzi), uzaludnih najava za dovođenje profesionalnog menadžmenta, navodnog interesovanja najvećih svetskih kompanija za strateško partnerstvo, te afera i bogzna koliko najoštrijih novinarskih komentara i članaka, TV priloga i emisija, skupštinskih i ostalih rasprava – urušeni i ogoljeni RTB Bor ostao je nepomaknut sa mrtve tačke. Naprotiv, nastavljano je propadanje i zamajavanje javnosti – čak i od najvišeg vrha vlasti – da će se krenuti u pozitivnom smeru jer „strateški partneri samo što nisu stigli, a i cena bakra je naglo skočila“.

Svetske kompanije, od kineskih do kanadskih i ruskih, mudro ćute i navodno analiziraju postojeću problematiku podstaknuti cenom od prosečnih 7.000 dolara za tonu bakra. Vreme prolazi, RTB i dalje pravi gubitke i bode oči novim aferama vezanim za kriminal i korupciju najširih razmera. Javnost se bombarduje novim saznanjima o najvećoj srpskoj finansijskoj „rupi bez dna“, državni funkcioneri daju uopštene i jalove izjave, nemajući nimalo hrabrosti da se suoče sa gorkom istinom: RTB Bor, pod okriljem države, i dalje tone u propast sa nesagledivim posledicama koje se na kraju svaljuju na leđa naroda. A na narodnoj grbači već je strašan teret: 1,1 milijarda evra oproštenog UPPR duga, gubici u 2014. i 2015. od 250 miliona evra nastavljeni su i u 2016 pa i u ovoj godini, samo u manjem obimnu. Godine 2016. dobijene su badava i dve milijarde dinara budžetskih para na ime pospešivanja likvidnosti. Ukupni aktuelni dug, što krediti za novu topionicu i rudarstvo u Boru i Majdanpeku, što preostalih 300 miliona evra po UPPR-u i ostale obaveze (recimo dug grčkom Mitilineosu, neplaćena struja i sl.), težak je, prema nezvaničnoj proceni, oko milijardu evra.

Povrh svega: poslednjih devet godina, otkako je najnoviji menadžment stupio na kormilo kompanije, ostvaren je dohodak, po grubim računicama, od najmanje dve milijarde a možda i više dolara. Štaviše, 2011, pa i 2012. godine beleže se rekordne cene bakra, veće od 10.000 dolara po toni katoda. Još 2013. ekipa „Insajdera“ napravila je serijal – i ko zna koliko puta ga reprizirala – „Rudnik dugova“, gde je dokazano da su ogromne investicije u projekat „Nova topionica“ „pretvarane u nekontrolisano trošenje para“. Na primer, od početnih 135 miliona evra ta topionica je pojela oko 300, a kompetentni stručnjaci smatraju da je u pitanju između 400 i 500 miliona evra. Država je garant za ovaj „topionički“ kredit, s tim što nije reagovala kada je kanadski „Lavalin“ dobio posao gradnje nove topionice bez tendera, u direktnim pregovorima. Zbog toga je glavni zagovornik ovog poslića, tadašnji ministar ekonomije i lider URS-a Mlađan Dinkić u januaru ove godine saslušavan u Beogradu u svojstvu građanina u policiji za organizovani kriminal. Uostalom, u Boru više nije tajna da beogradska policija već oko godinu dana češlja poslovanje RTB-a i da nije samo njegov generalni direktor Blagoje Spaskovski „crna ovca“, iako je on stalno glavni i jedini na udaru javnosti.

Piše: Brana Filipović
Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju na stranama 14-15.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [146.00 B]

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x