Koronavirus Srbija

SZO Srbija: Velika verovatnoća da se novi talas virusa korona vraća na jesen

Izvor: Beta

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je danas da je velika verovatnoća da će drugi talas korona virusa doći na jesen.

“Nadamo se da će leto biti relativno mirno, ali svakako izuzetno je velika verovatnost da se vraća na jesen, a pojedini vrhovi epidemije možda čak i preko leta”, kazao je Ivanuša gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Naveo je da je sada mnogo bitnije nego ranije poštovati mere zaštite od širenja zaraze korona virusom.

“Naročito tamo gde ima puno ljudi, kao što je javni saobraćaj, kao što su kafići, restorani i tako dalje. To su situacije koje su, na neki način, najopasnije”, kazao je.

Razlog za to je što je preko 90 posto ljudi još uvek osetljivo na taj virus i ako dodju u kontakt s njim oni ponovo obole.

“Dakle, što se više družimo, idemo na posao, idemo u restorane, ta je verovatnost za kontakt s virusom veća, zbog toga se, na žalost, jako brzo može povećati broj obolelih”, rekao je.

Naveo je i da je srpski zdravstveni sistem odlično reagovao na virusa korona.

“Kapaciteti su bili dovoljni jer je zdravstveni sistem bio prebačen na kovid. Tako da, za sada, sve je prošlo odlično. Vidimo da su dovoljni kapaciteti za testiranje, praćenje i na kraju krajeva izolaciju, ako je potrebna”, rekao je Ivanuša.

Kako je kazao, zemlje koje su najveća žarišta korona virusa, a to su Sjedinjene Američke Države, Španija, Rusija i Velika Britanija, nisu na vreme uvele stroge mere i zbog toga su došle u tu situaciju.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x