Srbija

Vazduh u Boru prošle godine i zvanično bio opasan po život

Najnoviji izveštaj o kvalitetu vazduha za 2019. godinu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da se, osim PM čestica koje direktno štete zdravlju, među glavnim zagađujućim materijama nalazi i gas sumpor-dioksid zbog koga je Bor 13 puta prošle godine i zvanično bio opasan po zdravlje ljudi, preneo je danas CINS.

Kako navodi CINS, podaci Agencije pokazju da su Beograd, Niš, Smederevo, Kosjerić, Pančevo, Novi Sad, Užice, Bor, Valjevo, Kraljevo, Subotica, Požarevac, Zaječar, Beočin zvanično mesta sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

U Valjevu su zabeležena 132 dana sa prekomernim zagađenjem PM10 česticama, sledi Užice i jedna stanica u Smederevu, gde je svaki treći dan izmereno prekomerno zagađenje.

Najveća koncentracija PM10 čestica u toku samo jednog dana zabeležena je u Zaječaru, više od četiri puta iznad dozvoljene. PM2.5 najviše je bilo u Valjevu, Nišu i Kraljevu. U prestonici je najlošiji vazduh bio na Novom Beogradu, gde je skoro svaki drugi dan bio prekomerno zagađen.

Bor se, međutim, izdvaja i po intenzitetu zagađenja – prema izveštaju za 2019, vazduh u centru Bora zbog sumpor dioksida bio je „opasan po zdravlje ljudi“ 13 puta. To znači da je 13 puta sumpor-dioksid ili azot-dioksid na jednom mestu bio duže od tri sata u količinama iznad dozvoljenih.

Podaci iz izveštaja upućuju i da je Agencija poboljšala kvalitet merenja, odnosno da stanice daju veću količinu validnih podataka u odnosu na ranije. Za razliku od 2018, kada je upotrebljivo bilo 48 odsto podataka sa stanica, prema najnovijem izveštaju Agencije taj procenat iznosi 85 odsto.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x